joi, 10 septembrie 2015

Cea mai ușoară limbă

Printre cei care învață limbi străine, adesea apare enervanta întrebare: Care este cea mai ușoară limbă?
Bineînțeles, nu există niciun răspuns direct. Toate limbile au propriile aspecte care le fac să fie mai ușor de învățat, însă în unele cazuri pentru cineva este mai greu decât pentru altul.

De exemplu, avem cazul nativilor de limbă română: ne este ușor să prindem italiana, și cu un mic efort spaniola sau franceza.

Practic, cea mai ușoară limbă a lumii ar trebui să fie esperanto. Nu este niciun aspect dificil legat de ea. Nu are excepții și, deși este o limbă artificială, are destui vorbitori.

Punct de vedere lingvistic

Din punct de vedere lingvistic, pentru români cel mai ușor de învățat sunt acele limbi care sunt foarte apropiate de română în următoarele aspecte: gramatică și vocabular. În acest caz avem niște limbi câștigătoare: italiana, spaniola, franceza, portugheza și catalana. Bineînțeles, mai există și alte limbi romanice care pot fi învățate (romanșa, aromâna, etc.), însă acestea sunt mai complicate tocmai din cauza numărului mic de vorbitori.

Părerea mea este că, cu cât o limbă are mai mulți vorbitori, cu cât aceasta este potențial mai ușor de învățat, deoarece oferă posibilitatea de a vorbit cu multe persoane. În acest caz, eu cred că spaniola este cea mai potrivită pentru noi, iar italiana este cu adevărat cea mai ușoară.

Este de asemenea demn de menționat și faptul că limba catalană, deși cam diferită de română prin gramatică, are foarte multe cuvinte comune cu româna! De exemplu, cuvintele suc, pot și ou înseamnă exact același lucru în ambele limbi.

Contează de asemenea și înzestrarea fiecăruia. Poate unui român i se pare mai ușoară germana decât franceza, și nu e nicio greșeală. Până la urmă, contează ceea ce simte fiecare în raport cu dificultatea unei limbi: personal, mi se pare că limba franceză nu este ușoară, din cauza pronunției și a unor aspecte gramaticale puțin selenare, dar pentru mine suedeza este ușoară, pentru că știu germană și engleză. În concluzie, depinde de la individ la individ.

Dacă suntem expuși unei limbi

Nu mai este niciun secret că limba engleză se învață din mers. De ce? pentru că suntem expuși acestei limbi. La TV, pe Internet, în cântece, în filme, la birou sau în cărți, limba engleză se află astăzi oriunde. Și pentru că sunt atât de multe surse și atât de multe influențe, pot concluziona că engleza este foarte simplă și ușor de învățat.

Italiana? Să fie ea?

Italiana este ușoară pentru noi atât datorită vocabularului, cât și a gramaticii și a aspectelor morfologice. Acestea sunt aproape în procent de 50% la fel. De asemenea, se poate lua în calcul și pronunția: românilor nu le e greu deloc să pronunțe italiana.

Altele

Mai jos am lăsat o listă cu limbi ușoare, adică ușor de învățat. Poate în timpul liber vă apucați și învățați una dintre ele:
  • Italiana, spaniola, catalana, portugheza, franceza, deja menționate
  • Engleza și germana (depinde de persoană)
  • Eventual norvegiana sau suedeza; daneza nu e ușoară (nu recomand să începeți cu ea)
  • Esperanto sau alte limbi articifiale
  • Rusa și limbile slave, dacă locuiți în Rep. Moldova

Cea mai grea limbă (clic aici)


tag-uri: care sunt cele mai ușoare limbi, limbi ușor de invatat, limbi simple, limbi ușoare,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu