sâmbătă, 6 decembrie 2014

Limba engleză: Introducere, partea I

ENGLISH   pronunţie (standard): /ˈɪŋɡlɪʃ/
 
De departe, limba engleză este cea mai cunoscută şi "venerată" limbă de pe Terra. Din punct de vedere lingvistic, este o limbă indo-europeană, din familia limbilor germanice de vest. 
În funcţie de unele puncte de vedere mai diversificare, engleza este ori a doua ori a patra cea mai vorbită limbă de pe Pământ, adică numărul de vorbitori variază între 375 de milioane şi 1,8 miliarde. (2014)

Având o importanţă şi o influenţă atât de mare, unii o supranumesc „lingua franca”, un alt mod de a spune că este limba comună a omenirii. Nu e greşit, totuşi, să spunem asta, din moment ce engleza chiar este limba dominantă în comunicaţii, ştiinţă, afaceri şi alte domenii, la nivel internaţional. Este şi una dintre cele şase limbi oficiale ale Naţiunilor Unite.
Engleza se scrie cu alfabetul latin modificat, deşi modul în care sunt scrise cuvintele nu avantajează aproape deloc cititorul, fără să ofere detalii clare despre pronunţie.


Istoric

Faptul că limba engleză, deşi conţine o multitudine de cuvinte cu origine latină, este o limbă germanică ne duce cu gândul la istoria Angliei, statul de unde engleza s-a răspândit în lume. Încă de la începutul secolul al V-lea d.Hr., Anglia estică a fost invadată de popoare vorbitoare de limbi germanice (anglo-saxoni şi iuţi, veniţi din Germania de nord-vest şi respectiv din Iutlanda). Se crede că celţii au adoptat limba şi cultura germanică, însă nu sunt excluse şi alte teorii.
Între timp, s-a format ceea ce astăzi lingviştii numesc engleza veche.

O mare contribuţie la păstrarea caracterului germanic al englezei a fost constituită de stabilirea vikingilor pe coastele de nord şi de est, şi apoi până în Londra, care au adus influenţe din limba nordică veche (din care s-a desprins norvegiana şi islandeza).

Mai târziu, după ce Anglia a fost cucerită de către normanzi (în 1066), evoluţia limbii a cunoscut o profundă schimbare. Normanzii vorbeau anglo-normanda, care era apropiată de franceza veche. Aceasta a fost folosită oficial la Curte, în drept şi în administraţie, iar de aceea multe cuvinte cu origine latină au ajuns în engleză. 
Odată cu trecerea timpului şi îndepărtându-se de vechile dialecte germanice, engleza veche a început să piardă sistemul de cazuri, care era prea complex, ceea ce reprezintă trecerea spre engleza de mijloc. Mai apoi, multe cuvinte au fost preluate direct din latină şi greacă, având în vedere multitudinea de lucrări ştiinţifice şi din alte domenii redactate în limbile respective.

 După secolul al XV-lea, dialectul sudic a devenit popular la Curte, în administraţie şi în academii, iar engleza modernă datează din perioada elisabetană (secolul XVI).

Odată cu expansiunea Imperiului Britanic, engleza s-a răspândit în toate colţurile globului, din Statele Unite şi Canada şi până în Australia.

Clasificare lingvistică

  • Clasificare lingvistică: limbi indo-europene - germanice - germanice de vest - anglo-frizone - anglice - engleză
 Nu putem fi siguri care este cea mai apropiată limbă de engleză, însă dacă ne referim la limbile creole atunci limbile apropiate sunt tok pisin (denumirea provine de la talk pidgin) şi scots. Lingviştii consideră frizona, o limbă germanică vorbită în Insulele Frizone din Olanda, ca fiind cea mai apropiată limbă de engleză, şi sunt observabile unele asemănări între engleză şi alte limbi germanice de vest, cum sunt germana, olandeza, afrikaans şi saxona joasă. 

Dialecte și varietăți regionale

Engleza s-a răspândit în multe zone de pe glob, şi de aceea multe dialecte s-au dezvoltat. Engleza britanică, adică cea standard vorbită în Marea Britanie (deşi chiar şi aici există o multitudine de accente) este diferită de cea din Statele Unite, nu numai ca pronunţie, dar şi ca ortografie. Asemenea se comportă şi dialectul canadian, asemănător celui din State. Engleza australiană a păstrat mai multe caracteristici comune cu cele ale englezei britanice.

Vorbitorii secundari, cei care au învăţat engleza, nu pot alege o singură engleză, fiindcă aceasta nu există. Nu putem vorbi de o engleză standard, iar cel care învaţă limba trebuie să aleagă unul dintre dialecte. Cel mai prestigios este cel britanic, iar accentul, realizat corect, poartă denumirea de Received Pronuncioation (Pronunţie Dobândită) sau simplu RP.

Engleza este cea mai influentă limbă. Chiar şi în română au pătruns multe cuvinte cu origine engleză, cum sunt de exemplu after-shave, blug (de la blue-jeans), etc.

Există şi combinaţii de limbi cu cea engleză, însă nu în mod oficial, acestea fiind folosite doar ca o punte lingvistică între diferite grupuri. De exemplu, spanglish în Statele Unite (spaniolă cu engleză) şi franglais în Canada (franceză cu engleză).
De asemenea, engleza a deservit ca limbă de bază pentru unele limbi creole, cum sunt creola jamaicană sau tok pisin.

Exemplu de text

-------Din Declarația Universală a Drepturilor Omului – articolul 1
 
All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu